3 фактора, които спомагат за наднорменото тегло при децата

Майките, които пушат по време на бременност, пропускането на закуска и нередовният сън са едни от факторите, които могат да определят това дали едно дете ще развие наднормено тегло. Това показва изследване на Лондонския университетски колеж.

И трите фактора са индикатори, които могат да бъдат променени и според учените това би имало значително влияние в ограничаването на броя на деца с наднормено тегло и затлъстяване, пише научното издание „Сайънс дейли“.

Наднорменото тегло се свързва с влошено психологично здраве при децата, което може да окаже влияние и на тяхното състояние в юношество и зряла възраст. Това негативно влияние включва ниско самочувствие, лошо настроение, както и рисково поведение като употреба на цигари и алкохол.

3 фактора, които спомагат за наднорменото тегло при децата

Резултатите се базират на проучване в 19 244 семейства във Великобритания за периода септември 2000 г. и януари 2002 г. Данните са събирани сред деца на възраст от три, пет, седем и единадесет години.

„Известно е, че деца на майки с наднормено тегло или затлъстяване е по-вероятно самите да бъдат с наднормено тегло, която може би е отражение на средата на на наднормено тегло и генетичната предопределеност за качване на килограми“, каза водещият учен на изследването проф. Ивон Кели от Лондонския университетски колеж.

По думите й проучването е показало, че липсата на рутина при съня и пропускането на закуска могат значително да повлияят на теглото на децата, водейки до повишен апетит и консумация на по-високоенергийни храни.

В същото време пушенето на майката по време на бременността крие рискове за здравето на детето, включително и по отношение на килограмите му.

Учените са идентифицирали четири модела на развитие на наднорменото тегло. Най-голямата част от децата – 83,3% имат нормален индекс на телесната маса ИТМ). Други 13,1% имат умерено увеличаване на индекса, а при 2,5% се наблюдава рязко увеличение. При най-малката група от 0,6% ИТМ е в графата затлъстяване.

Проучването също така е установило, че кърменето и ранното захранване с твърда храна не са фактори за качване на килограми при децата.

БГНЕС