Три събора на българщината през 2016

*Фондация „Наследство в бъдещето“ организира най мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност

Владислава Андреева

Най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност, организира през 2016 година Фондация „Наследство в бъдещето“. Това са V-ти Национален събор на овцевъдите в България, Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и „Ирин Пирин“ – Съборът на Югозапада. Трите форума ще популяризират и утвърдят българщината и приемствеността между поколенията, което е мисия на Фондация „Наследство в бъдещето“, създадена по идея на Симеон Караколев.   

„Нашите събития са символ на обединение и родолюбие, патриотична кауза в името на България. Убедени сме, че здравите корени на българина са в неговата богата духовност, народна култура и родовата памет, в предаването на тези ценности в бъдещето на нацията“, смята Симеон Караколев.

Три събора на българщината през 2016

Петото издание на Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе в периода 6-8 май  2016 г. край Петропавловкия манастир до град Лясковец. Събитието се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“  и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България, в партньорство с общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица. Съборът преплита стопанския и етнокултурен аспект на овцевъдството, като традиционен поминък и включва в себе си изложения на животни, био продукти, техника, различни фермерски състезания, изложения на занаяти, богат фолклорен конкурс,  народни борби, кулинарни атракции и др. Фермери от всички краища на България, представители на чуждестранни браншови организации, дипломати и над 2500 участници във фолклорния конкурс, са сред 150 000 посетители в единственото по рода си събитие в Европа през миналата година.

Магията Рожен отново ще завладее Родопите и ще обедини цяла България от 15 до 17 юли! 

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване по инициатива на Симеон Караколев и Фондация „Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и община Чепеларе, и се превърна в събитие №1 за 2015 г. посетено от над 350 000 души.

Съборът на народното творчество и животновъдство – Рожен и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и Съборът на народното творчество и животновъдство – Рожен и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на животни, на месни и млечни храни,  конни състезания и атракции, разнообразни детски събития, народни веселби и нестинари.

Тази година Фондация „Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Разлог, поставя началото и на една нова традиция: „Ирин Пирин“ – Съборът на Югозапада. Събитието ще е от 17 до 19 юни до Разлог и ще акцентира върху фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. Посетителите на събора ще се насладят на характерния за региона мелодичен двуглас на пиринската песен, на танците на мистичните кукери, на специфичните обреди и обичаи, както и на традиционните за региона ястия и фермерски продукти.

Снимка:

  1. Трикольор от Рожен 2015