“АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008”: КОЛЕДНО МИЛОСЪРДИЕ И ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ

* Бляскави колекции на “Май лейди” и “Проновиас”, Мария Недкова и “Миро”, “Квят” и “Триумф”, студенти от НХА, “Бипоне” (Виена) и Аля Милушева – “Астела ателие”

Здравка Кирилова

В навечерието на Рождество Христово и новогодишните празници на 19 декември 2007 година се проведе благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2008” под патронажа на първата дама г-жа Зорка Първанова. Автор и съставител на алманаха е проф. д-р Любомир Стойков, председател на Академията за мода. Събитието се състоя в Дом 2 на резиденция “Бояна” и по установила се през годините традиция беше с благотворителен характер. В предварителен търг чрез наддаване бяха разпродадени първите четири екземпляра от книгата – официално номерирани и подписани от автора.

АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008

АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008

Първият най-ценен алманах закупи г-жа Олга Ускова – собственик на продуцентска къща “Ню Уърлд Вижън Къмпани”, председател на Руския бизнес клуб и собственик на единствената на Балканите ферма за живи пеперуди. Лично проф. д-р Любомир Стойков връчи надлежно номерирания и подписан екземпляр №1. Г-жа Мирослава Цанева – мениджър на “Еймс Джи Селебрити Бутик” закупи Алманах номер 2. Третият библиографски прошнурован екзезмпляр стана собственост на г-жа Адриана Цанева – собственичка на програма “Произведено в България”. Четвъртият екземпляр на Алманаха стана притежание на фирма “Крафтсдизайн” с управител г-н Константин Стаматов. В благотворителната разпродажба на новата книга за българската мода по време на самата премиера на изданието също се включиха много щедри и състрадателни хора. Сред тях се откроиха имената на Миню Стайков – собственик на “Сис Индустрийс”, Ясмин Люмич – регионален мениджър на “Бомбай Сапфир” за Източна Европа, бизнесдамата Красимира Богданова, Светлана Лечкова – съпруга на кмета на град Сливен - Йордан Лечков, Лиляна Лазарова – изпълнителен директор на “Софсток”, Веселин Бракалов, Павел Цветков – собственик на българската марка очила “Квят” и други.
Събраните средства са предназначени за децата в неравностойно социално положение от Дом “Свети Иван Рилски”, на който авторът на книгата за българската мода е кръстник и дългогодишен дарител, както и за подпомагане на висшето образование и обучение у нас.

АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008

АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008

Водещата на вечерта Деси Банова прочете част от обръщението на г-жа Първанова към читателите на Алманаха. “В своя предговор към “Алманах на българската мода 2008” г-жа Зорка Първанова пише: ”Професор Любомир Стойков и неговият екип са се постарали чрез “Алманах на българската мода 2008” да откроят и популяризират постиженията на хиляди и стотици хиляди специалисти и изпълнители, ангажирани в сферата на облеклото и текстила, козметиката и парфюмерията, стоките за дома и като цяло – за начина на живот. Убедена съм, че трябва да се поощрят усилията на създателите на алманаха да подкрепят и стимулират изявите на новото поколение дизайнери – студенти или пък току-що завършили академии, колежи и училища за мода и моден дизайн у нас и в чужбина. Обнадеждаващ е фактът, че все повече талантливи и млади стилисти, научили занаята в престижни учебни заведения в Лондон, Париж, Милано, Виена, Ню Йорк и др. се връщат в България и работят за нашата страна. Макар и в епохата на глобализацията, все пак не трябва да се подценяват корените и произхода на таланта, които са извори и за надеждна идентичност, и за оправдано национално самочувствие. В този смисъл новият алманах правилно поставя още по-категорично акцент върху качествената реализация на младите дизайнери. Заедно с това личат по-високите критерии за качество и елегантност, което е и логично след като вече измина една година от приемането ни за пълноправен член на Европейския съюз.”, се казва в обръщението на първата дама. Авторът и съставителят на новата книга получи поздравления и разкошен букет от г-жа Емилия Масларова – министър на труда и социалната политика.

АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008

Премиерата беще съпроводена от пищен ревю-спектакъл, в който взеха участие с най-новите си колекции прочутите къщи “Май лейди” и “Проновиас”, носителите на “Златна игла” на Академията за мода Мария Недкова и модна къща “Миро”, българските марка очила “Квят”, световният гигант “Триумф”, група студенти по моден дизайн от Националната художествена академия, модният тандем “Бипоне” (Виена) и – за закриване на вечерта – известната българска дизайнерка Аля Милушева – “Астела ателие”. Титулуваната от мнозина като “българската Коко Шанел” - Мария Недкова, се бе вдъхновила от цветовете и великолепието на прочутата напитка “Bombay Sapphire” и показа изискани рокли, решени в средиземноморско синьо.
Постановката и хореографията бяха на Амалия Тинчева, а в шоуто се включиха 24 от най-красивите български модели, сред които и носителки на титлата “Мис България”. За прическите на прекрасните момичета се погрижиха модни салони “Луксор”, а гримът беше дело на екип на “Макс Фактор”. Официален фотограф на благотворителната премиера беше известният майстор на фотообектива Божидар Марков.

АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008

Своят принос и изключително ценна и важна подкрепа на благотворителната премиера дадоха фирми и компании сред които: “Канон България”, “Лаваца”, “Савой Пюр Водка”, “Бомбай Сапфир”, Резиденция “Бояна”, хотел “Даунтаун”, хотел “Самоков” – Боровец, “Брайдал Фешън” – официален представител на “Проновиас” и “Май Лейди” за България, бутилираща компания “Горна Баня” и сладкарници “Неделя”.

АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008

АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008

АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008

Медийни партньори на благотворителното събитие са предаването “Огледала” по Би Ти Ви, предаването за стил “Чаровната диктаторка” по “7 дни ТВ”, Канал 3, онлайн списанието “Fashion Lifestyle Magazine”, най-големият български моден портал “Фешън.Бг”, списание “Мода” и др. Цялостен филм ще бъде излъчен (с повторение) по Канал 3 в навечерието на Коледа и Нова година, съответно на 25 декември от 17.30 часа и на 30 декември от 21.30 часа. Очаквайте в няколко поредни статии да ви запознаем с отделните колекции, показани на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2008”.

АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2008

Снимки:

1. - 2. Колекция на “Май лейди”.
3. Колекция на “Проновиас”.
4. – 6. Колекция на “Мирo”.
7. Произведение на на Борче Ристовски – студент от НХА, специалност “Мода”.
8. Произведение на Светозар Стоев – студент от НХА, специалност “Мода”.
9. Произведение – студентка от НХА, специалност “Мода”.
10. – 12. Очилата “Квят”.
13. – 15. Колекция на “Триумф”.
16. – 18. Колекция на “Бипоне”.
19. – 21. Колекция на Мария Недкова, вдъхновени от “Бомбай Сапфир”.
22. – 24. Колекция на “Астела”.
25. Корицата на “Алманах на българската мода 2008”.
26. Ясмин Люмич – регионален мениджър на “Бомбай Сапфир” за Източна Европа, Лиляна Лазарова – изпълнителен директор на “Софсток” и проф. д-р Любомир Стойков.

ВИДЕО:
Ревю-спектакъл по случай благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2008” – Резиденция “Бояна” - I част
Ревю-спектакъл по случай благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2008” – Резиденция “Бояна” - II част
Ревю-спектакъл по случай благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2008” – Резиденция “Бояна” - III част