16 Октомври - Международен ден на шефа

Няколко и все различни поводи за празнуване имат хората по цялото земно кълбо на днешния 16 октомври. За щастие е и петък, така че който и празник да чествате днес, нека бъде двоен.

От 1945 година на 16 октомври светът отбелязва Международния ден на прехраната. Той се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Основната му цел е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

16 Октомври - Международен ден на шефа

Днес е и Международният ден на анестезиолога. Денят се отбелязва по повод на първата публична демонстрация за подаване на наркоза при операция през 1846 г.

В България на 16 октомври най-голям празник имат служещите във военната ни авиация, тъй като датата е обявена за Ден на българските военновъздушни сили.

На другия край на света пък, в Чили празнуват Деня на учителя. Датата е избрана през 1977 г. заради учредяването на Учителския колеж на страната.

И още един любопитен повод за празник днес, на 16 октомври се отбелязва Международния ден на шефа. Датата е приета за официална в САЩ от 1958 година. Началото на този празник сложила секретарката в застрахователна компания Патриция Хароски. През 1962 година денят става официален празник, утвърден от губернатора на Илинойс. Международния ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

Остават 76 дни до края на годината.

БГНЕС