21 Март - Международен ден на хората със синдром на Даун

Датата не е случайна – тя символизира наличието на трета хромозома в 21-вата хромозомна двойка, откъдето произлиза и другото наименование на Синдрома – Тризомия 21. Вече 10 години на тази дата в цял свят се организират събития, които имат за цел да повишат обществената информираност за Синдрома на Даун и да допринесат за подкрепата и защитата на правата на живеещите с него.

21 Март - Международен ден на хората със синдром на Даун

Във връзка с това, Lifecodexx, Германия, съвместно с НМ Дженомикс организират кампания по вземане на кръв за неинвазивния пренатален тест - Пренатест (пакет Пренатест 1 – Синдром на Даун) в 7 града в България на преференциални цени.

Пренатест дава възможност от 9-та седмица на бременността да се получи информация за състоянието на плода по отношение на наличието или отсъствието на бройни аномалии в определени хромозомни двойки – Синдромите на Даун, Патау, Едуардс, Търнър, Клайнфелтър, свръхмъж и свръхжена. Тестът е неинвазивен, което означава, че материалът за изследването е венозна кръв от бременната и поради това - напълно безопасен за майката и плода. Изследването се основава на факта, че в кръвта на бременната циркулира фетално (бебешко) ДНК и то може да бъде открито дори няколко часа след раждането. Пренатест е валидиран за едноплодна и многоплодна бременност, след приложени техники по асистирана репродукция и е с точност над 99,8%.

Отглеждането на дете със Синдром на Даун изисква предварителна подготовка от страна на семейството и възможността за информиран избор и навременно запознаване с предстоящите трудности е право на всеки човек.

БГНЕС