Недостиг на витамин D - предпоставка за диабет

Недостигът на витамин D, а не наднорменото тегло, е по-вероятната причина за развитието на диабет. Това показва проучване на испански медицински екип, цитирани от сайта на британския вестник Daily Express.

Недостиг на витамин D - предпоставка за диабет

Според експертите за предпазването от опасния втори вид диабет са важни най-вече спазването на здравословна диета и движението на открито. Проучването би могло да доведе до лечение, което да може да забави развитието на болестта. Според учените има връзка между нивата на витамин D и способността на организма да се справя с глюкозата.
"Нашите открития показват, че витамин D се свързва много повече с метаболизма на глюкозата, вместо с наднорменото тегло", каза д-р Манюел Масиас-Гонзалес от университета в Малага. Според него дефицита на витамина може да доведе освен до диабет, така и до други заболявания, свързани с метаболизма.

Витамин D помага за контрола на калция в тялото и поддържа мускулите и костите здрави, регулира имунната система и може да помогне за предотвратяването на заболявания като екзема и астма. Той се произвежда най-вече при излагане на слънчева светлина, но малки количества от него има и в рибното масло и яйцата.

БГНЕС