Приключи първият етап от проект "Нашите деца" на фондация "Аристон С"

На 20.08 приключи първият етап от подбора на кандидати, подали своите молби за финансиране по проект "Нашите деца" на Фондация "Аристон С". Проектът, стартирал като национална кампания на 01.06, има за цел да стимулира раждаемостта сред двойките с репродуктивни проблеми. Формулярите на всички двойки кандидатствали за финансиране след 20.08, ще бъдат запазени и включени към втория етап на проекта.

Имената на одобрените от първото разглеждане ще станат ясни в средата на месец септември след решението на Обществения съвет и ще бъдe осъществен контакт с всички подали своите документи за участие. В съвета, който ще има последната дума, личат имената на новинарката от Бтв Ани Салич, председателката на надзорния съвет на СиБанк Цветелина Бориславова и д-р Васил Даскалов – АГ специалист, гр. Пловдив. Процедурите за първият етап от проекта ще бъдат извършвани в център за репродуктивно здраве "Надежда" с ръководител д-р Георги Стаменов.

Интересът към фондацията и проект "Нашите деца" е огромен. Според представителна извадка, изготвена от "Аристон С" 95% от кандидатствалите са жени с основна възраст между 30 и 40 години. 60% от тях са с висше образование, 22% със средно и едва 1% - с основно. Процентът на хората, подлагали се на лечение, чрез репродуктивни методи надвишава 70. Най-голям е броят на подалите молби от София, следват Русе, Варна, Пловдив и Бургас.

По последни данни страната ни все още се намира в състояние на демографска криза. Криза, чиито праг прекрачихме още през 1990 г. 17 години по-късно България е една от малкото страни в Европа, където процедурите ин витро не се заплащат от държавата. За пример тук бихме могли да споменем страни като Словения, Израел и Франция. В Словения едно семейство се ползва с правото на 9 опита ин витро. Когато опита е успешен и се роди едно дете, семейството има право на още 9 опита за второ.

аплащането се поема от държавата - то е пълно и обхваща цялата процедура. Изключение от примера не прави и Израел. Там подобни репродуктивни методи са безплатни и неограничени като брой опити. Франция е една от страните, които отделят най-голямо внимание на стерилитета. Невероятно голям е броят центрове за оплождане ин витро и изключително много жени се лекуват от стерилитет, като всички разходи се поемат от националната здравна каса.

У нас здравната каса покриваше медикаментите за лечението на около 1000 семейства, докато програмата не беше спряна в средата на 2006 г., поради липса на достатъчно средства в сферата на здравеопазването.

Единствената неправителствена организация в България, финансираща напълно и безвъзмездно ин витро процедури е фондация "Аристон С". За съжаление работата на малкото организации от подобен тип се оказва крайно недостатъчна на фона на големият брой нуждаещи се от помощ двойки и целта на тези организации е по-скоро да се опитат да привлекат общественото внимание върху проблема и неговото решение да стане възможно на държавно ниво.

Снимков материал: д-р Георги Стаменов - Секретар на Българската Асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, в подкрепа на проект "Нашите деца"