Тенденции 2015: Електроника и технологии


Тенденции 2015: Електроника и технологии Като едни модерни съвременни дами е добре да сме в крак с най-новите тенденции - не само в модата, но и в развитието на света като цяло. Затова днес решихме да ви представим 10 тенденции в електрониката за 2015 година, показани на провелото се миналата седмица в Лас Вегас изложение за електроника за широката публика.



Телевизия със свръхвисока разделителна способност
Гигантски вдлъбнати екрани за панорамен изглед и преди всичко с все по-висока разделителна способност чрез формата "4K" - четири пъти по-високо качество от сегашната HD. Компаниите за електроника не пожалиха средства и усилия, за да убедят потребителите да сменят телевизорите си.



Коли без водач
Големите автомобилостроители показаха в Лас Вегас свръхсвързани коли, като някои от тях дори не се нуждаят от водач. Специална похвала за германския Даймлер и неговия напълно автономен футуристичен прототип с обмислено по нов начин вътрешно пространство - нещо като подвижен салон, където може да се обсъжда, работи или почива, като се обърне гръб на пътя.


Екологичен транспорт на колела
Успоредно с колите, много нови леки уреди, с едно до пет колела, вдъхновени от скутера, сегуей, дори от скейтборда и летните кънки, бяха представени на изложението с амбицията да се наложат като нов екологичен начин за придвижване в града.


Дрони навсякъде
Изложението за пръв път им отдели специално посветено на тях място - доказателство за растящото използване на тези летящи мини апарати без пилот, първоначално употребявани за военни цели, но които намират растящо приложение в индустрията, земеделието или видео заснемането.


Селфита, погледнати отгоре
Омръзна ли ви да се снимате, като държите в изправената си ръка смартфона? Ето една друга перспектива - от въздуха, като използвате вашия дрон автонаблюдател, за да си направите селфи. Или пък телескопична селфи ръка - аксесоар, който пожъна успех сред посетителите на изложението.



Реалността става виртуална
Друга перспектива е онова, което обещават все по-дълбоко потапящите се технологии. С картини и звук в три измерения по-истински от естествените, създаването на виртуални светове все по-малко изглежда като научна фантастика. Една от водещите фирми в бранша Окулус (Фейсбук) тества на изложението последната версия на своята каска прототип. Като се оставят настрани очевидните и приложения в киното и видеоигрите, някои още от сега смятат да я използват в комуникациите, образованието или подготовката на военни и хирурзи.


Истински преносими свързани инструктори (coaches)
Свързаните предмети вече не се задоволяват да ви броят стъпките или ударите на сърцето, те съветват спортиста аматьор и следят здравословното състояние като осигуряват връзка, например с лекар, и така играят превантивна роля. Гривни, часовници, очила: електрониката се превръща в процъфтяваща "конфекция". Но тя също така все повече се старае да мине незабелязана, за да привлече публика извън ексцентриците: гривни, чиято работа прилича на тази на истински часовници, или проводници, втъкани направо в плата.


Чип "копче" Интел
Интел представи нов чип с големина на копче. Наречен Кюри (Curie) той би трябвало да може да се позиционира в дрехите.


Роботи с по-човешки образ
Няколко изложители показаха роботи помощници. Но звездата несъмнено бе Чихира Айко (Chihira Aico) - японка по-истинска от истинска - на Тошиба, чието лице със свръхестествена на вид кожа има същия израз като човек: тя говори, пее, усмихва се, мига с очи и има амбицията да помага на посетителите на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.



Свързана къща
На изложението бяха представени и много апарати и предмети, предугаждащи нуждите на обитателите на дома - от звънеца, който наблюдава приближаващите се посетители - до електроуреди, които улавят присъствие.

Източник: БГНЕС