20 ноември - Международен ден
без тютюнопушене


Днес е Международният ден без тютюнопушене. В България той преминава под мотото: "Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!"

Решението на Министерството на здравеопазването е заради тревожния факт, че 57 % от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си.

Усилията на кампанията са насочени към младите хора, родителите и децата, с цел реализиране на ефективни превантивни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене. Цел на кампанията е също така предоставянето на информация относно ефективните методи за отказване от поведенческата и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари.


20 ноември - Международен ден без тютюнопушене


В цялата страна инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене започнаха още в началото на месец ноември, като регионалните здравни инспекции организираха поредица от прояви, насочени към активни пушачи за популяризиране на услугите в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето. Проведени са и многобройни превантивни дейности за ограничаване на тютюнопушенето като фотоконкурси, изложби за колажи, апликации и картини, прожекции на видеостени на филми и послания, спортни турнири за ученици, демонстрации за вредите от тютюнопушенето с помощта на обучителен макет, разпространение на информационни материали, насочени към широката общественост и др.

Идеята за ден без цигари идва от 1977 година в САЩ, където всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) се организира кампания срещу тютюнопушенето. Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги. Кампанията има за цел да промени отношението на американците към тютюнопушенето, като за милиони потребители това представлява едно предизвикателство, свързано с намаляване или отказване от използването на тютюневи изделия. Чрез нея се предоставя подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето и тютюневите изделия.


Как възниква идеята, която впоследствие прераства в национален ден без тютюнопушене?


За първи път през 1971 година, в град Рандолф, американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А. Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.

Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC).


Източник: БГНЕС